Briam er en klassisk gresk rett. Det er også en av mine veganske favoritter.
I denne kan du også tilsette litt revet parmesan eller fetaost. Jeg synes den er best akkurat som den er og spiser den ofte til lunsj i Hellas. Gjerne med griller fisk til.
Dette er også en rett det er perfekt å putte i litt slappe grønnsaker og rester fra kjøleskapet.
Du kan legge grønnsaker lagvis eller i et fint mønster i en ildfast form, eller bare legge alt på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk med aluminiumsfolie under steking.
Ingredienser:
- 1 squash skåret i skiver
- 1 aubergine skåret i skiver
- 1 paprika i skiver
- 3 store poteter skrellet og skivet
- 4 store tomater i skiver eller 1 boks med tomater
- 3 gulrøtter i skiver
- 1 finhakket rød løk
- 2 fedd hvitløk
- 1/2 ts chili (kan sløyfes)
- 1 dl god olivenolje
- 1 ts oregano
- 2 ss finhakket frisk persille
- Salt / pepper etter smak. NB. Denne retten tåler litt ekstra salt
Legg alle grønnsakene på et stekebrett dekket med bakepapir eller i en ildfast form. Hell over oljen og krydre godt med oregano, salt og pepper. Topp med persille.
Dersom du bruker tomater på boks heller du de over til slutt og “rører” de godt inn i grønnsakene.
Dekk til formen og stek den på 200 C i 30 minutter i forvarmet ovn. Fjern folie eller lokk og la den steke videre i 10 minutter til grønnsakene har fått litt farge. Bruk en gaffel til å sjekke at de er ferdige.
Briam passer godt som en vegetarrett som den er, eller som tilbehør til grillet kjøtt og fisk.
#pappautengluten #briam #gresk #vegetar #vegansk #utengluten #glutenfri #marathon #runner #dad #family #vegetarian #vegan #glutenfree #greek #food #foodogger #cookbook #celiac