Glutenfri spanakopita (spinatpai)
Glutenfri spanakopita (spinatpai), er en typisk gresk pai i flere lag penslet med olje med en spinat og fetablanding i, og som dysser når du spiser den. Denne gangen har vi rullet fyllet inn i deigen (som man gjør med kanelboller) og lagt den i sirkel i en rund form. Den kan også lages på den klassiske måten, deigen kjevles i tynne lag, som legges lagvis i en ildfast form med fyllet i mellom. Du finner oppskrift på den her.
Glutenfri spanakopita (spinatpai) er “farlig” god, og da vi bodde i Hellas var dette fast frokost på veien til stranden, gjerne med en frappe (iskaffe) til.
Vi har bruk vår grove melblanding i oppskriften på Glutenfri spanakopita (spinatpai). Dette melet gir en deig som er veldig enkel å jobbe med, og du kan kjevle denne deigen ganske tynn uten at den setter seg fast i benken. Vi er utrolig fornøyde med dette melet, og bruker det ofte i oppskrifter som egentlig er beregnet på lyst mel også.
Vi har laget en Reel på Instagram (@pappautengluten) som viser hele prosessen. Sjekk den gjerne ut.
Glutenfritt mel
Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , men dette utelukker ikke andre lyse melsorter dersom du har de stående og har god erfaring med de.
Vi har brukt det grove melet vårt i oppskriften Glutenfri spanakopita (spinatpai). Du får nå også begge våre melblandinger, grovt og fint, på Meny matglede
Ingredienser deig
450 g grov melblanding
3 dl lunken vann
3 ss olivenolje
2 ss eddik
1 ts salt
+ en blanding av solsikkeolje og olivenolje til pensling av deigen og formen(cirka 5 ss solsikkeolje og 2 ss olivenolje)
Ingredienser spinatfyll
300 g spinat, grovhakkes
1 stk purreløk, grovhakkes
3 stk vårløk, grovhakkes
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss frisk mynte
3 ss frisk dill
200 g fetaost
250 g ricotta
3 store egg
1 1/2 dl olivenolje
1. Bland sammen alle ingrediensene til bunnen, i en bakebolle. Rør sammen til du har en fin deig. Dekk med plastfilm og la deigen stå 30 minutter.
2. I mellomtiden lager du fyllet ved å blande sammen spinat, purreløk, vårløk, mynte, dill, salt og pepper. Rør inn eggene, og tilsett feta, ricotta ost og olivenolje. Rør alt godt sammen.
3. Forvarm oven til 190 C og pensle en rund form med oliven- og solsikkeolje.
4. Ha deigen over i et lett melet overflate, del deigen i 5 emner, kjevle ut den første delen i en tynn avlang form. Spre litt olivenolje over og legg litt av spinatblandingen på den ene langsiden. Rull sammen til en tykk pølse, lukk endene og rull den sammen til den ligner en stor kanelbolle. legg den i midten av formen. Gjenta prosessen med neste del og rull den rundt den første delen. Gjenta til hele formen er dekket.
5. Pensle med oljen og stek paien gyllen i cirka 55 minutter.
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:
den store glutenfrie bakeboka
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka
Den store glutenfrie kokeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka
Den store glutenfrie brødboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka
Den store glutenfrie julebakeboka
Juleboka; Den store glutenfrie julebakeboka
#pappautengluten #glutenfri #vegetar #spinatpai #spanakopita #gresk #pai #utengluten #cøliaki #marathon #runner #glutenfree #greek #food #spinachpie #nogluten #celiac #greekfood