Sevastianos har hatt lyst på glutenfrie skoleboller hele uken. Det begynte med at vi gikk forbi Narvesen hvor han alltid må inn for å kjøpe kakao. De hadde svære skilt som reklamerte for bakst til 10 kr utenfor. Han bråstoppet, så på oss med store øyne og sa; mamma og pappa, jeg savner skoleboller..!
Mer skulle det ikke til. I dag er det iskaldt ute og hva passer vel ikke bedre en skoleboller, film og kakao foran peisen?
Jeg har tatt utgangspunkt i en bolledeig vi er veldig fornøyd med. Deigen er super å jobbe med og det gir veldig fine skoleboller/boller eller kanelboller.
Du trenger;
- 3 dl yoghurt / kesam eller rømme
- 3 dl lunket vann
- 2 ss fiberhusk
- 100 gr smeltet smør
- ca 500 gr lys glf melblanding. Ha eventuelt i mer mel om det trengs.
- 1 pose tørrgjær
- 1 1/2 dl sukker
- 1/2 ts salt
- 1 ts kardemomme (kan sløyfes)
Fyll:
- Vaniljekrem (ferdig)
Topping:
- melis
- kokos
Bland sammen lunket vann, fiberhusk, kesam/rømme og smeltet smør. Fiberhusken kommer til å lage blandingen litt klumpete, men det er sånn det skal være. Ingen grunn til panikk:)
Ha mel, sukker og gjær i en bakebolle og vend inn de våte ingrediensene. Kna godt og sett deigen til heving i 30 minutter.
Trill ut deigen og del bollene i like store emner. Legg bollene på ett bakepapir på stekeplaten, trykk de ned litt på liten med en skje og ha en ts vaniljekrem i hver bolle. Etterhev i ca 30 minutter.
Stek bollene i forvarmet stekeovn ( 225°C.) i ca 12-15 minutter til de er gylne.
Avkjøl på rist.
Pynt avkjølte skolebrød med melisglasur og dypp dem i en skål med kokos.
Vil du lage din egen vaniljekrem?
- 1 stk vaniljestang eller litt vaniljesukker
- 4 dl melk
- 6 stk eggeplomme
- 1⁄2 dl sukker
- 1 ss maizena
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Pass på så den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann, rør av og til.
Noen (les:meg) hadde kjøpt vaniljesaus og ikke vaniljekrem…. Gikk fint likevel:-)
Lykke til!
Pappa´n til Sevastianos
#pappautengluten #kapersoliven #glutenfrie #skoleboller #aktiv #maraton #pappa #utengluten #cøliaki #cøliakiforeningen #godtno #allerglutenfritt #matblogg #matbloggsentralen #marathon #running #daddy #theglutenfreedad #cooking #homemade #glutenfree #food #sweets #celiac #foodblogger #foodlover
6 Responses
Hei,
Dette så veldig godt ut! Hvilken melblanding har du best resultat med?
Takk!:) Det er veldig forskjellig, men jeg bruker stort sett Semper, Toro, Laila-blå, jytte mel og Schaer. Lykke til!
Hvordan anbefaler du å tine boller? Raskt i mikro, på benken over natten eller i kjøleskap? Lurer på hva som er best for å få saftigst mulig bakst 🙂
Hvordan får man best resultat når man skal tine fyrste skoleboller?
Disse var helt fantastiske!
Jeg hadde helt gitt opp håpet om å klare å lage glutenfrie boller som smakte godt, helt til jeg fant disse.
Tuuuusen takk for en super oppskrift, endelig kan vi spise boller igjen! 🙂
Er deigen veldig klissete når de våte ingrediensene er vendt inn eller sper du på med mer mel til den har en mer fast konsistens?