Greske honningkjeks
Greske honningkjeks (melomakarona) Disse greske honningkjeksene er typisk å servere til jul i Hellas. De smaker himmelsk, med klissete honning, masse deilig krydder og nøtter. Disse holder seg lenge i en lufttett boks. Hvis det blir noen igjen, da.
Oppskriften er hentet fra boken vår Den store glutenfrie julebakeboka.
Greske honningkjeks er, sammen med kourabies, de mest kjente julekakene i Hellas. Ordet melomakarona er en kombinasjon av ordet “Meli” som betyr honning og “makaria” som betyr velsignet. I oldtidens Hellas serverte man ofte eggeformede små brød, makaria, i begravelser. Brødene var formet i samme form og størrelse som kjeksene er i dag. Etterhvert tilsatte man også sukker, krydder og honning, og kjeksene melomakarona som vi kjenner de i dag, ble til. I Hellas settes de frem til jul og serveres ofte etter mat eller bare til en kopp sterk gresk kaffe til.
Tid: Tar litt tid å lage
Porsjoner: 20–24 kjeks
Ovnstemperatur: 190 °C
Ingredienser
1 ½ dl olivenolje
1 dl appelsinjuice
2 ss honning
60 g sukker
300 g glutenfritt lyst mel gjerne fra Pappa uten gluten
1 ts bakepulver
½ ts natron
¼ ts salt
¼ ts kanel
¼ ts nellik
40 g grovhakkede valnøtter
Finrevet skall fra 1 appelsin
Sirup:
2 ½ dl vann
250 g sukker
3 ss honning
1 kanelstang
Skallet fra 1 sitron
2 ss finhakkede valnøtter til topping
2 ss finhakkede pistasjnøtter til topping
1. Forvarm ovnen til 190 °C.
2. Rør sammen olivenolje, appelsinjuice, honning og sukker i en bakebolle.
3. Tilsett alle de tørre ingrediensene, inkludert appelsinskall. Rør sammen og kna godt til en jevn og fin deig.
4. Bruk en spiseskje til å ta ut like store deler av deigen, som du former til avlange «kuler». Bruk en gaffel til å trykke dem litt ned på midten slik at du får et rillet mønster.
5. Legg ferdigformede kjeks på et stekebrett dekket med bakeark. Stek kjeksene i 10–12 minutter. Avkjøl på rist.
6. Kok opp alle ingrediensene til sirupen på middels varme. La det småkoke i cirka 10 minutter. Sukkeret skal være helt absorbert.
7. Dypp avkjølte kjeks i sirupen. Legg dem over på et fat og strø over finhakkede valnøtter og pistasjnøtter.
Glutenfritt mel
Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , men dette utelukker ikke andre melsorter dersom du har de stående. Vi har brukt det lyse melet vårt i oppskriften på greske honninkjeks. Du får også nå begge våre melblandinger, grovt og fint, på Meny matglede
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka
Juleboka; Den store glutenfrie julebakeboka
#pappautengluten #glutenfri #gresk #julekjeks #melomakarona #glutenfritt #glutenfrie #honning #kjeks #utengluten #jul #denstoreglutenfriejulebakeboka #marathon #runner #glutenfree #greek #christmas #cookies #christmascookies