Har du vært på ferie i Hellas har du kanskje spist pastitsio. Pastitsio er litt som en lasagne i smak, men istedenfor lasagneplater bruker man en tykk spagetti. Den har jeg til gode å finne i Norge, og jeg tror ikke den finnes i det hele tatt i glutenfritt. Vi har derfor brukt glutenfrie pennes istedenfor.
Denne oppskriften holder til en stor form og er perfekt å lage hvis du har mange gjester. Det blir cirka 10-12 porsjoner av denne oppskriften.
- 500 g glutenfrie pennes. Kokes 3 minutter mindre enn anvist på pakken.
- 2 ss smør
Ingredienser kjøttsaus:
- 800 g kjøttdeig
- 1 1/2 boks med hakkede tomater
- 1 finhakket løk
- 1 fedd finhakket hvitløk
- 1 bunt finhakket timian eller frisk oregano
- 3 ss olivenolje til steking
- salt/ pepper etter smak
- 1 klype sukker
- 1/2 ts kanel
Ingredienser bechamelsaus:
- 100 g smør
- 100 g lyst glutenfritt mel
- 1 l romtemperert melk
- 1 egg
- 100 g revet ost
- en klype muskatt
- salt/ pepper
60 g revet ost til å ha mellom «lagene» og til topping.
- Kok pasta. Den skal koke 3 minutter mindre enn anvist på pakken. Hell av vannet, rør inn 2 ss smør og sett til siden.
- Fres løken i olivenolje. Ha i sukkeret og urter. Tilsett hvitløken og deretter kjøttdeigen. Krydre med salt og pepper etter smak. Stekes i noen minutter. Ha i tomatsausen, sett på lokk og kok videre i noen minutter på lav varme.
- Smelt smøret i en gryte på middels varme og rør inn melet. Piskes sammen til det er uten klumper. Tilsett melken litt etter litt mens du rører.
- Ta den av platen og tilsett salt, pepper, muskatt og revet ost. Helt til slutt har du i egget og rører godt.
- Sett ovnen på 180C
- I en smurt ildfast form har du først i pasta med litt ekstra revet ost over. Så tilsetter du kjøttsausen, og tilslutt heller du forsiktig over bechamelsausen. Toppes med revet ost
- Stekes gylden i cirka 40 minutter i en forvarmet ovn.
Server med en frisk salat og gjerne med tzatsiki til.