Glutenfrie juleboller
Glutenfrie juleboller. Store, myke, søte og saftige boller fylt med appelsin, julens krydder, rosiner, mandler og sjokolade. Disse har en deilig smak av jul og er perfekt å servere til julekaffen.
Du kan også forme de som mindre boller og legge de med litt avstand på stekebrettet. Det gjør det enklere hvis du ønsker å fryse bollene.
Oppvarming/ tining
For oppvarming i ovn; spray litt vann over bollene før de varmes i ovn på 150–160 C . Dersom bollene er fryst, anbefaler vi tining i ovn på 160C i 6–8 minutter.
Glutenfritt mel
Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , men dette utelukker ikke andre lyse melsorter dersom du har de stående og har god erfaring med de.
Vi har brukt det lyse melet vårt i oppskriften på glutenfrie juleboller. Du får nå også begge våre melblandinger, grovt og fint, på Meny matglede
- Porsjoner: 10 store boller, ev 12–15 mindre boller
- Ovnstemperatur: 200 °C
- Tar litt tid å lage
- 3,5 dl lunken melk
- 1 pose tørrgjær (til søt bakst)
- 4 ss sukker
- 3 ss gresk yoghurt eller rømme
- 2 egg
- ½ ts vaniljepulver
- ½ ts kanel
- ½ ts kardemomme
- 600 g lys melblanding, gjerne fra Pappa uten gluten
- ½ ts salt
- Revet skall fra en appelsin
- 100 g romtemperert smør i biter/terninger
- 100 g hakket sjokolade
- 70 g bløtlagtee rosiner (legg rosiner i vann i cirka 15 minutter før bruk)
- 1–2 ss vann til pensling
- 1 egg til pensling
- 2 ss perlesukker til topping
- Hakkede nøtter til pynt
- Bløtlegg rosiner.
- Rør ut gjæren og sukker i den lunkne melken. Tilsett gresk yoghurt, egg, kardemomme, kanel, vaniljepulver og litt av melet. Bland godt.
- Tilsett saltet med resten av mel og elt deigen godt. Tilsett melet litt etter litt. Ha i smøret litt om gangen, og elt det godt inn i deigen. Til slutt tilsetter du revet appelsinskall, sjokolade og rosiner. Deigen skal være litt klissete. Dekk bakebollen med et fuktig kjøkkenhåndkle eller plastfolie, og la deigen heve i romtemperatur i cirka 1 time.
- Forvarm ovnen til 200 °C.
- På en lett melet overflaten former du deigen til 12 – 15 like store boller og legg de ganske tett sammen på et stekkebrett dekket med bakeark. Pensle bollene godt med vann.
- La bollene etterheve i cirka 30 minutter.
- Pensle bollene med egg og dryss over perlesukker og nøtter på toppen.
- Stek bollene i cirka 20 minutter til de er gylne. Avkjøl på rist.
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:
den store glutenfrie bakeboka
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka
Den store glutenfrie kokeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka
Den store glutenfrie brødboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka
Den store glutenfrie julebakeboka
Juleboka; Den store glutenfrie julebakeboka
#pappautengluten #glutenfri #glutenfritt #boller #juleboller #utengluten #marathon #runner #glutenfree #food #celiac #christmas #buns #nogluten
4 Responses
Hei,
min lokale butikk er utsolgt for yoghurt naturell (melkefri variant), men har den med vanilje. Går det fint å bruke det? Har bakt dine oppskrifter med naturell tidligere, med suksess, men lurte på om du trodde vanilje ville gå an også?
Det tror jeg så absolutt! Lykke til!
Hvor lenge holder disse bollene seg? Kan jeg lage de to dager i forveien, eller bør de lages dagen før?
Dagen før går fint, ev kan du legge de på et stekebrett med litt avstand (istedenfor i form) og fryse de ned. Når du tiner i ovn på 160 C ish I 6-8 minutter får du et nystekt resultat:)