I morgen er det Luciadagen og feiring på de fleste skoler og barnehager. Mange har etterspurt oppskrift og denne oppskriften på glutenfrie lussekatter er vi veldig fornøyd med. Deigen er lett å jobbe med, du kan fint lage de dagen før og den gir ca 20 lussekatter.
Du trenger:
- 3 dl kesam/yohurt eller rømme
- 2 dl lunket vann
- 2 ss fiberhusk
- 70 g jyttemel (kan sløyfes, men øk da melmegden med et annet mel. Gjerne grovt)
- 100 g smeltet smør
- 1 pose tørrgjær
- 1/2 ts salt
- 600 gr glutenfri lys melblanding. Spar ca 100 g til utbaking
- 1 1/2 dl sukker
- 1 g safran
- 1/2 ts kardemomme
- 1 egg til pensling
- 1 neve rosiner
Smelt smøret. Band alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. I en annen blander du smør, vann og kesam.
Tilsett de våte ingrediensene i det tørre og kna deigen godt. Dersom deigen er for løs tilsetter du mer mel, og dersom den er for hard tilsetter du mere væske. La deigen heve i min. 1 time. Forvarm ovnen til 225c. Trill ut biter av deigen til tykke “pølser”. Form de og legg lussekattene på en stekeplate med bakepapir. La de heve på ett lunt sted i ca 15 min.
Visp sammen egget og pensle lussekattene. Pynt med rosiner, å stek lussekattene i ovnen i ca 12 min og til de har fått en fin gyllen farge.
Avkjøl på rist. Du kan godt strø litt perlesukker eller melis over før servering for pynt.
Lykke til!
Pappa’n til Sevastianos
#pappautengluten #kapersoliven #glutenfrie #lussekatter #lucia #aktiv #matglad #pappa #utengluten #cøliaki #cøliakiforeningen #matbloggsentralen #godtno #allersglutenfritt #nrkmat #marathon #running #daddy #cooking #homemade #glutenfree #food #celiac
7 Responses
Takk for en flott og inspirerende blogg! Har gitt meg bakegleden tilbake;)
Gleder meg til å prøve lussekattene. Men jeg synes mengden safran var liten – mener du kanskje 1 gram heller enn 0,1 gram?
I tidligere oppskrifter har jeg typisk brukt en pose fra apoteket – 0,75 gram.
Disse gjorde stor suksess før jul. Sendte de med eldstemann som har en med cøliaki i klassen, samt at vår egen frøken med glutenintoleranse fikk de. De var kjempegode – også for oss andre uten cøliaki. Har ett spørsmål bare – hvordan skal jeg klare å unngå at de sprekker under steking…?
Hei! Hvor mye melk skal det være? Har lest oppskriften opp og ned, men finner ikke mengdeangvelse
Ikke melk i denne.
Ok, takk. Da må dere redigere første avsnittet i framgangsmåten. Der står det melk 🙂
Yes! Gjort det nå. Takk!:)
Ok, takk. Da må dere redigere første avsnittet i framgangsmåten. Der står det melk 🙂