Kleftiko betyr stjålet på Gresk og historien går tilbake til 1800 tallet da greske bønder skjulte seg i fjellene mens de kjempet mot tyrkiske soldater. Lammene gikk fritt i fjellene og for å skaffe seg mat stjal de lam som de tilberedte i ett bål gravd ned i bakken, skjult av grener. Lammet ble dermed langtidsstekt på glørne fra bålet og retten Kleftiko ble til.
Den kan tilberedes på forskjellige måter, enten ved å lage kjøtt og grønnsaker hver for seg eller sammen som vi har gjort. Ofte blir det servert i leirgryter med kjøtt og tomatsaus, eller innbakt i bakepapir.
Du trenger (4 porsjoner);
- 1-1,5 kg lammekjøtt. Nå som det bogner av fårikål kjøtt i butikkene kan du bruke det.
- 5 poteter, skrellet og kuttet i biter
- 3 gulrøtter i biter
- 1 rød løk i biter
- 2 fedd hvitløk
- 3 tomater hakket i biter, evnt en boks med hakkede tomater
- 1/2 dl vin
- 2 ss tomatpure rørt ut i litt vann
- 5 ss smuldret feta ost. Halloumi kan også brukes, evnt annen hard ost.
- Frisk oregano
- Salt/ pepper/ tørket oregano
Vi brukte en gryte med lokk som tåler å stå i ovnen. Ha i grønnsaker, lammekjøtt, vin og tomatpure. I nevnt rekkefølge. “Strø” fetaosten over og krydre godt med salt, pepper og tørket oregano. Frisk oregano tilsettes før servering.
Stekes ved 180c i ca en time, eller til kjøttet løsner fra benet. For langtids steking skrus temperaturen ned.
Serveres med godt brød og tzatsiki. Oppskrift på tzatsiki finner du ved å søke i bloggen.
I går laget vi ( i mangel av agurk) en chilipesto/ rømmedressing.
- 1 beger rømme
- 2 ss ferdig chilipesto fra Eldorado
Lykke til!
Pappa`n til Sevastianos