Lammekofta i pitabrød
Lammekofta i pitabrød. Köfte eller kofte, som vi kaller det her, er krydrede kjøttboller fra Midt-Østen. De finnes i mange versjoner, men felles er at de er godt krydret og stort sett servert i pitabrød. Vi har laget disse på lammekjøttdeig, lagt de i pitabrød, og servert de med rødløk, tomater, kapers, og tzatsiki ikke ulikt en gresk gyros. En yoghurtdressing med mynte passer også godt til disse.
Pitabrødene er aller best om de serveres nystekte og varme. Disse holder dessverre ikke så lenge på benken, så vi anbefaler at du lager de rett før de skal spises.
Glutenfritt mel
Vi bruker nå kun eget mel i oppskriftene våre, Pappa uten gluten, glutenfritt mel , men dette utelukker ikke andre melsorter dersom du har de stående. Du kan gjerne bruke en blanding av det lyse og det grove melet vårt i denne oppskriften.
- 400 g lyst glutenfritt mel- Pappa uten gluten
- 1 ts bakepulver
- 10 g gjær
- Et knivsodd natron
- 1/2 ts salt
- 200 ml lunket vann
- 10 g honning
- 50 g yoghurt
- 1 ss eddik
- 3 ss olivenolje
- 1 ss olje til steking av pitabrødene.
- 500 g lammekjøttdeig.
- 1 egg
- 3 ss glutenfri panering
- 2 ss olivenolje
- 1 finhakket løk
- 2 hvitløksfedd. Finhakket
- 3-4 ss finhakket mynte
- 1 ts tørket chili
- 1 ts kanel
- salt / pepper etter smak
- olje til steking
- Ha de tørre ingrediensene , bortsett fra gjær, i en bakebolle.
- Rør ut gjær og honning i vannet. La stå til det “bobler” litt. Ha i olje, eddik og yoghurt og rør godt.
- Bland det våte med det tørre og rør/ kna til du har en jevn fin deig. La deigen heve tildekket i 40 minutter.
- Del deigen i 6 eller 8 emner som du igjen former til runde baller. La de hvile 10 minutter før du kjevler de ut til en rund leiv. Du kan bruke en skål eller tallerken som form, men jeg synes de blir finere når de er litt rustikke.
- Varm opp en stekepanne og spray/ dryss litt olje i den. Det skal kun være noen dråper olje. Stek pitabrødet på begge sider. La de steke på middels varme. Snu de når det begynner å boble litt. Cirka 1 minutt på hver side. Legg de i et kjøkkenhåndkle mens du steker resten av brødene.
- Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene i en bakebolle og trill ut avlange boller. Dersom de skal grilles, trer du et grillspidd gjennom bollene før du legger de på grillen. Stek kjøttbollene på middels til høy varme til de får en gyllen farge. Legg de på ett fat dekket med bakepapir slik at overflødig olje renner av.
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka
Juleboka; Den store glutenfrie julebakeboka
#pappautengluten #glutenfri #pitabrød #kofte #tzatsiki #gresk #pita #gyros #godtno #trening #familie #pappa #utengluten #cøliaki #marathon #runner #dad #family #foodblogger #glutenfree #greek #pitabread #souvlaki #food #cookbook #celiac