At vi er en skikkelig matglad familie er det ingen tvil om. Ei heller at søndagen er hellig i dette huset, men da med tanke på mat:) Søndager er hele familien samlet på kjøkkenet for å prøve, feile, smake, krangle, le og diskutere. Men før det er det alltid aktiviteter. Men med varierende tempo. Alt fra lufting av hunden i parken til hard-core treningsøkter.
Jeg startet dagen med en 25 km løpetur med en av pappane i klassen til Sevastianos. De siste km diskuterte vi mat og hva vi skulle spise etter endt tur. Vi snakket også om Hellas og maten der. Som grillet fisk, friske/ ureiste grønnsaker, oliven, moussaka, fylte tomater, grillet kjøtt, gresk salat og ikke minst Gyros i pitabrød! Tipper de fleste som har besøkt Hellas også har smakt Gyros. I hverfall om man reiser med barn/ ungdommer. Eller på vei hjem fra stranden. Eller på vei hjem etter en sen kveld:) Gyros er god & billig mat med masse smak!
Gyro er en gresk matrett av skivet svinenakke som marineres og stekes på et vertikalt spidd. Kjøttet serveres ofte i en rull av pita- eller sandwichbrød sammen med tomat, løk og tzatziki.
Gyro er populært som hurtigmat og serveres da gjerne sammen med pommes frites.
For å tilberede gyro plasseres kjøttstykker på et høyt, loddrett grillspidd som roterer foran en varmekilde, som regel en elektrisk grill. Hvis kjøttet ikke er fett nok, suppleres det med fettstrimler for å holde grillkjøttet saftig og sprøtt. Grillegraden kan justeres ved å variere varmestyrken og avstanden mellom varmekilden og kjøttet, slik at tilberedelsen kan anpasses variasjon i konsumet. Utsiden av kjøttet skives vertikalt i tynne, sprø biter når det er ferdig grillet. (Wikipedia )
Gyros betyr “å snurre rundt”.
Vi har ikke det utstyret som kreves, men det går nesten like fint å steke strimlet kjøtt i pannen.
Begynn med marinering av kjøttet. Vi pleier å marinere det i en blanding av 2 deler olje, 1/2 del eddik, salt, pepper, frisk oregano/ rosmarin og gjerne litt paprika krydder.
Stek kjøttet på middels/ høy varme i en stekepanne med olje.
Glutenfrie pitabrød. Ca 10 stk.
- 2 dl melk + 1 dl vann
- 25 gram gjær
- 1 ts salt
- 1 ss mykt smør
- 400 glutenfritt mel
Ha mel og salt i en bakebolle. Tilsett lunken væske (melk og vann) hvor du har rørt ut gjæren. Kjør dette i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet. Tilsett så det myke smøret. La deigen elte i 15-20 minutter. Deigen skal være elastisk og glatt.
La deigen heve i ca 20 minutter
Del så deigen i 8-10 deler som du ruller ut til boller – la disse hvile et par minutter under håndkle – før du kjevler dem flate. Legg så 4 på hvert brett som er kledd med bakepapir.
Stekes på 275 grader i 5-6 minutter.
Om du vil ha de litt sprøere kan de stekes i litt olje i pannen, men de blir da vanskeligere “å brette” rundt.
kilde: familiematblogg
Pitabrødene fylles så med “grillet” kjøtt, tomat, rød løk, tzatsiki og stekte poteter.
Tzatsiki:
- 200 gr Gresk yoghurt
- 2-3 hvitløksfedd
- 1 ts eddikk
- 1/2 agurk. Revet og silt.
- salt/ pepper & litt olivenolje.
Avkjøles ett par timer i kjøleskapet for at smakene skal sette seg skikkelig.
Lykke til!
Pappaen til Sevastianos 😉
One Response