Få ting slår smaken eller lukten av nybakte varme rundstykker. Disse glutenfrie rundstykkene er luftige og nydelige på smak. Jeg tror ikke du kommer til å merke forskjell på disse og de som er laget med gluten. Spis de varme med godt smør og favorittpålegget ditt.
De er også perfekte i matpakken da de egner seg godt til frysing. Tin/ varm opp på 150 C i 6-8 minutter for et nybakt resultat.
Ingredienser( Denne oppskriften gir 6-8 rundstykker):
- 400 g lyst glutenfritt mel
- 1 ts salt
- 1 ss sukker/ honning eller sirup
- 1 pk tørrgjær
- 100 g smør
- 2 dl vann
- 1 dl melk
- 50 g yoghurt/ rømme eller kesam
+ 70-100 g mel til ubaking
+ 1 egg pisket med 2 ss melk til pensling
+ 20 g Valgfrie frø/kjerner/havregryn til topping
Tips: Vi har brukt flere forskjellige typer mel i denne oppskriften. Vi brukte opp det vi hadde av melrester i huset, så det er ingen grunn til ikke å teste denne oppskriften med ulike meltyper. Anbefaler likevel å bruke kun en type lys melblanding om du er nybegynner. Husk også at jo grovere mel, jo mer væske trenger du. Blir deigen for hard tilsetter du litt vann/melk og blir den for tynn/klissete tilsetter du litt mere mel. Det viktige er blandingsforholdet mellom vått og tørt så du kan bruke det du har tilgjengelig. Husk at det er bedre at deigen er klissete før heving enn for kompakt.
Start med å røre ut gjær, sukker eller honning/ sirup i vannet. Når det bobler tilsetter du melk, smør og smeltet smør. Rør godt. Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle og tilsett væskeblandingen. Rør godt og elt deigen til du har en jevn, fin deig.
La deigen heve under et kjøkkenhåndkle/plastfilm på et lunt sted i ca 1 time.
Trill ut rundstykker av deigen og pensle de med pisket egg og melk. Strø over sesamfrø/ solsikkekjerner/ frø eller glutenfrie havregryn. La deigen etterheve i ca 30 minutter.
Stekes i forvarmet ovn på 200 C i cirka 15 minutter. Avkjøles på rist.
#pappautengluten #glutenfrie #rundstykker #aktiv #trening #familie #pappa #utengluten #denstoreglutenfriebakeboka #cøliaki #matbloggsentralen #godtno #marathon #runner #dad #glutenfree #food #bread #celiac #foodblogger
7 Responses
Hei
Du får sikker haugevis av spørsmål hver dag. Å jeg kommer ingen vei uten å spørre jeg å. Jeg har hatt cølaiki i 10 år nå, og nå har min sønn på 5 år fått diagnosen. Det gjør meg enda mer desperat etter å få til dette med glutenfri bakst. Kaker og middag og alt annet er null problem. Men brødbakst og gjærdeig til f.eks brød og rundstykker sliter jeg med. Nå testet jeg “eltefrie rundstykker” fra boken deres. Jeg byttet ut det lyse melet (jeg bruker semper mix og tenkte jeg skulle ha noe litt mer næringsrikt så byttet til det møllerens grove) med grovt. Men deigen ble ikke klissete og jeg prøvde å ha litt mer vann enn 5 dl. Men deigen har ikke hevet i natt, og rundstykkene er harde og kompakte og ikke sånn jeg tenker dere har fått dem til. Håper du har et tips – for lite vann? Burde vært en blanding av grovt og fint mel… ? Noen tanker? Det hadde vært knall å fått til disse
Hey
Jeg er dansk så håber du forstår hvad jeg mener.
Jeg er vild med dine opskrifter. Har en datter på9 år som lige har fået konstateret gluten og lactose allergi.
Den her opskrift har jeg lidt et problem med. Jeg får ikke dej som kan trilles til boller. Men mere en som sættes på med ske. Skal jeg komme mere mel i dejen eller gær jeg noget forkert .
Mvh Ann
Endelig smak av skikkelig gjærbakst, og saftige/ myke og tygge på.
Så hyggelig å høre!!
Endelig smak av skikkelig gjærbakst, og saftige/ myke og tygge på.
Tusen takk. Endelig ble det ikke kanonkuler, men faktiske rundstykker. Publiserte den også på matsiden min på face med lenke til deg. Håper det er ok.
https://www.facebook.com/matforhverdag
Herlig!:)