Hjemmelaget glutenfri moussaka
Hjemmelaget glutenfri moussaka er en helt nydelig gresk ovnsbakt rett med masse deilige grønnsaker, kjøttdeig og gratinert ost. Moussaka er også kanskje den greske retten aller flest kjenner til. Det lages mange variasjoner av denne retten, men denne oppskriften er fra Yiannis mor, giagia Maria, så her garanterer vi deg en ekte gresk moussaka. Serveres gjerne med gresk salat og tzatziki. I Hellas brukes det ofte en ost som heter “kefalotyri”, men bruk gjerne en vellagret ost
Denne retten med grønnsaker, kjøttsaus og masse ost, er en stor favoritt for både små og store matelskere. Dette er retten vi ofte går for til lunsj når vi er på ferie i Hellas. Vi spiser veldig lite kjøtt når vi er der nede, men dette er unntaket. Få ting smaker bedre enn en nylaget moussaka med grønnsaker fra egen gård. Når vi er i Hellas spiser vi dagens “hovedmåltid” ved lunsjtider. Ofte spiser hele storfamilien samlet, og avbrekket med lunsj i skyggen, midt på dagen når sola er på det varmeste er en tradisjon vi holder på, hver eneste sommer.
Mange tror at det er vanskeligere å lage moussaka glutenfritt, men det er veldig enkelt. Lag den glutenfri til hele familien, da du kun trenger å ha i noen få spiseskjeer med glutenfritt mel. Vi har brukt vår engen lyse melblanding i denne oppskriften, men bruk gjerne et annet valgfritt lyst mel.
Du bør også sjekke ut vår “greske serie” i nettbutikken, bestående av olivenolje, oliven, tapanader, krydder og balsamico. Alt er selvsagt produsert i Hellas. Du ser hele utvalget her
Porsjoner: 4 – Tar litt tid å lage
- 1 stor aubergine, i tynne skiver
- 1 squash, i tynne skiver
- 4 store poteter, i tynne skiver
- 3-4 ss Olivenolje til steking,
Kjøttsaus:
- 500 g kjøtt- el. karbonadedeig. Du kan også bruke lammekjøttdeig.
- 3-4 ss olivenolje
- 1 rødløk, finhakkes
- 2 hvitløkfedd, finhakkes
- 1 1/2 boks hermetiske tomater
- 2 ss tomatpuré
- 1/2 ts malt kanel
- 3 ss Oregano
- 2-3 laurbærblader
- salt og pepper etter smak
Bechamelsaus:
- 3 ss smør
- 3 ss glutenfritt lyst mel , gjerne fra Pappa uten gluten
- 5 dl melk
- 2 egg
- ½ ts revet muskat
- 4- dl revet ost (spar halvparten til topping)
- Forvarm ovnen til 180 °C.
- Stek kjøttdeigen noen minutter i oljen. Ha i løk og hvitløk, og stek videre i ytterligere noen minutter. Ha i tomater, tomatpure, kanel og laurbærblad. La det koke i 10-15 minutter. Krydre med oregano, salt og pepper.
- Smelt smøret i en kjele. Ha i melet og rør godt i cirka 2 minutter. Rør inn melken og la det koke videre i 5 minutter under omrøring til du har en jevn saus. Dra kjelen av varmen og pisk inn eggene, muskatt og halvparten av osten.
- Skjær aubergine, poteter og squash i tynne skiver. Strø litt salt på skivene. Stek grønnsakene i olivenolje til de er myke og gylne på begge sider. Legg dem på et brett med bakeark og la overflødig olje renne av.
- Legg potetene, squashen, auberginen og kjøttsausen lagvis i en ildfast form. Ha over ostesausen og strø over resten av osten. Gratiner formen i ovnen i cirka 40 minutter.
Hjemmelaget glutenfri moussaka
Til info; denne oppskriften på Hjemmelaget glutenfri moussaka inneholder annonselenker fra egen nettbutikk, og er derfor merket med “annonse”.
Vi i Pappa uten gluten har også gitt ut fire bøker med glutenfrie oppskrifter og gode tips til hvordan du lykkes med glutenfrie mat og bakst. Link til alle bøkene våre finner du her:
Bakeboka; Den store glutenfrie bakeboka
Kokeboka; Den store glutenfrie kokeboka
Brødboka; Den store glutenfrie brødboka
Juleboka; Juleboka
#pappautengluten #kapersoliven #glutenfri #gresk #mat #moussaka #aktiv #familie #pappa #utengluten #cøliaki #marathon #running #daddy #theglutenfreedad #cooking #glutenfree #greek #food #celiac
One Response
Dette er den beste moussakaen eg har ete nokon gang. Inkludert i Hellas! Lagde dobbel porsjon. Det tok sin tid, men var vel verdt det!